top of page

Nytt världsrekord i energieffektivitet för elektrifierade fordon

– I teorin kan Eximus IV transportera en person nästan halvvägs runt jordklotet på motsvarande energimängd som finns i 1 liter bensin, säger Delsbo Electrics tekniske chef, professor Henrik Rödjegård. 

Delsbo Electric är en tävling i energieffektivitet där lagen konstruerar och framför järnvägsfordon med upp till 6 passagerare. Det nya världsrekordet för världens mest energieffektiva persontransport är 0,517 Wh/person-km. Högskolan Dalarnas Eximus IV slog sitt eget rekord från 2019 på 0,603 Wh/person-km.

 

Alla fordon som deltar i Delsbo Electric är revolutionerande. De använder alla mindre energi än vanliga frontstrålkastare på en personbil. Eximus IV lämnade inget åt slumpen. Från sitt deltagande 2019 identifierade de en tvär höjning av energiåtgången i början på tävlingssträckan. Genom att analysera Delsbo Electrics “open source”-data kunde de isolera exakt det parti där det skedde. På plats i Delsbo mätte de avståndet mellan rälerna och fann att det där var 8 mm trängre än på den övriga sträckan. De justerade hjulavståndet och slog ett historiskt rekord. 

 

– Det är enkelt att delta i Delsbo Electric, men mycket svårt att vinna och ännu svårare att slå världsrekordet. Ändå har det satts nytt rekord varje år de senaste sex åren, säger Lars Gustavsson, Tävlingsledare för Delsbo Electric.

 
HHK Innovation Award gavs i år till systerfordonet Eximus V som använde automatiserad körning för första gången i tävlingens historia. 


– Det här är ett stort genombrott och nästa sak att hålla utkik efter i Delsbo Electric är tävlingen mellan människa och maskin, säger Paul Bogatir, juryordförande för HHK Innovation Award.

 

Hela tävlingssträckan täcks av ett nätverk som förmedlar ett konstant video- och dataflöde från fordonen. Den avancerade mätutrustningen registrerar fordonsdata 2000 gånger i sekunden och skickar det upp i molnet varje sekund. Delsbo Electric kommer att addera ytterligare datapunkter som till exempel vind- och temperatursensorer längs sträckan. Det gör det möjligt för mer avancerad automatiserad körning som i förhand kan reagera på förändringar i förhållandena. 

 

Delsbo Electric håller ett online-seminarium om vetenskapen bakom det nya världsrekordet och om kommande utveckling. Välkommen att delta den 2 november kl 11:00: https://zoom.us/j/95056307691

Pressmeddelande Delsbo Electric 2020

Projekt- och tävlingsledare Delsbo Electric:
Lars Gustavsson, 070 229 55 44, lars@delsboelectric.se


Teknisk chef Delsbo Electric:
Prof. Henrik Rödjegård, 070 240 46 89, henrik@delsboelectric.se


Klusterledare HHK och juryordförande HHK Innovation Award:
Paul Bogatir, 070 190 03 99, paul.bogatir@hhk.world

The purpose of Delsbo Electric is to drive the transformation to a more sustainable world through the engagement of tomorrow’s creative minds.

Our purpose is to drive the transformation to a more sustainable world with a tangible and inspiring experience for tomorrow’s creative minds.

The task is to design build and drive a manned electrified rail vehicle. The most energy efficient vehicle wins.

bottom of page