Pressmeddelande 180531

 

Nytt världsrekord i energieffektiv persontransport

 

Studenter från Högskolan Dalarna sänker ytterligare sitt världsrekord i energieffektiv persontransport. Med järnvägsfordonet Eximus III vann de 2018 år upplaga av studenttävlingen Delsbo Electric, som gick den 26 maj. De använde endast 0,63 Wh/personkm för att förflytta 6 personer från start till mål, på den 3,36 kilometer långa tävlingssträckan.

 

I ett senare försök för Guinness världsrekord i kategorin ”Most efficient electric vehicle (railed)” noterade de 0,66 Wh/personkm. Det gällande rekordet lyder 0,82 Wh/personkilometer och sattes av Högskolan Dalarnas fordon Eximus III den 26 juni 2016. I jämförelse med en Tesla lastad med fyra personer och Eximus III lastad med sex personer är Eximus 94 gånger energieffektivare när vi räknar på energianvändning per person. Med samma energimängd som behövs för att förflytta en person i Tesla en kilometer kommer en person i Eximus III 94 kilometer.

 

Luleå tekniska universitets fordon Acus kom på andra plats med resultatet 0,71 Wh/personkm. Linköpings universitets fordon Rail S.N.A.I.L. V.2 kom på tredje plats med resultatet 1.09 Wh/personkm. Chalmers deltog med en Maglev-konstruktion (Magnetic levitation) som de fick att sväva. Enligt vår kännedom så är det en unikt med en svävande konstruktion över konventionell järnvägsräls.

 

Tävlingen var finalen på tusentals timmars arbete på universiteten under läsåret med en stor spridning på koncept och fokus. Högskolan Dalarnas Eximus III vägde endast 85 kg medans Luleå tekniska universitet betydligt tyngre Acus resultatmässigt kom nära genom en optimerad körstil.

 

Linköpings universitets andra lag och fordon Helios, arbetade med hållbarhet i fokus. Helios var nästan uteslutande konstruerad av trä och utrustat med solceller. För sitt annorlunda angrepp belönades de med HHK:s (Hudiksvalls Hydraulikklusters) innovationspris. Priset är instiftat för att uppmuntra nytt och annorlunda tänk enligt HHK:s devis att en till synes ”dålig” idé kan vara genidraget och tankehoppet som tar utvecklingen framåt.

 

 

Om Delsbo Electric

Delsbo Electric handlar om att skapa världens smartaste spårburna fordonen. Utmaningen är att konstruera och framföra ett bemannat, batteridrivet spårgående fordon med minsta möjliga energianvändning. Tävlingen är öppen för högskola/universitet och gymnasium med olika tävlingsklasser.

Vår mission att erbjuda ett konkret och inspirerande projekt med järnvägsanknytning samt att visa på spårtrafikens energieffektivitet.

 

Kontakta oss på:

 

Lars Gustavsson

Projekt- och tävlingsledare Delsbo Electric

070 - 229 55 44

lars@delsboelectric.se

www.delsboelectric.se

 

Kontakta oss:

 

Tävlings- och projektledare:

Lars Gustavsson

lars@delsboelectric.se

070 - 229 55 44

 

Teknisk chef:

Prof. Henrik Rödjegård

henrik@delsboelectric.se

070 - 240 46 89

 

Delsbo Electric

c/o Dellenbanans Vänner

Stationsgatan 9

820 60 Delsbo

www.delsboelectric.se

Delsbo Electric

Vi är en internationell tävling där studenter bygger batteridrivna rälsfordon och tävlar i energieffektivitet. Fordon från Delsbo Electric har slagit officiella världsrekord varje år under de fyra senaste åren. Den ideella järnvägsföreningen Dellenbanans Vänner anordnar Delsbo Electric och reglerna är i grunden enkla: Deltagarna skall konstruera och framföra ett bemannat spårgående batteridrivet fordon en sträcka av 3,36 km. Det lag som förbrukar minst energi vinner.

 

Delsbo Electric skapar förutsättningar för en hållbar värld genom att:

 

– Inspirera industri, akademi, studenter och offentliga institutioner att bli klimatsmartare.

 

– Vara en arena som presenterar världens mest energieffektiva farkoster och som presenterar innovationer som öppnar möjligheter för ny utveckling inom området.

 

– Skapa unika möten som leder till nya lösningar och innovationer som bidrar till en hållbar värld.