Bygg, tävla och ha roligt!

Delsbo Electric handlar om att skapa de smartaste spårburna fordonen. Vi vill att du är med och skapar framtidens teknik.

 

Utmaningen är att konstruera och framföra ett bemannat, batteridrivet spårgående fordon med minsta möjliga energianvändning. Tävlingen är öppen för dig som läser på gymnasium eller högskola/universitet. Vi har två tävlingsklasser, en för gymnasium och en för högre utbildningar. Energianvändningen mäts i Wh/person-km.

 

Syftet är att ge er ett konkret och inspirerande projekt med järnvägsanknytning samt att visa på spårtrafikens energieffektiviet. Högskolan Dalarna med Eximus III, satte 2018 nytt tävlingsrekord för järnvägsfordon med 0,63 Wh/person-km. Deras totala energianvändning motsvarar om den räknas om till bensin mindre än ett kryddmått för att förflytta en person en sträcka på 10 km.

 

Tävlingsdagen är den 25 maj 2019 men provkörning, umgänge och incheckning börjar redan torsdag den 23. Tävlingssträckan är en 3,36 km lång del av Dellenbanan, en järnväg med normal spårvidd.

Tävlande fordon startar i Fredriksfors och målgången sker på Delsbo station.

 

Reglerna är enkla och finns att läsa på www.delsboelectric.se. Deltagaravgiften är 2000 kr per lag. Max 15 lag kommer att kunna delta och först till kvarn gäller. Sista anmälningsdatum är 2019-01-15.

 

Förstapris i respektive klass är 5000 kr. Dessutom får det lag som använder minst energi och vinner hela tävlingen ytterligare 5000 kr. Varje högskole- och universitetslag som slår det gällande rekordet från tidigare får en bonus på 2000 kr. Varje gymnasielag som slår gällande gymnasierekord får 2000 kr.

 

Det intressantaste, roligaste och mest vågade konceptet i Delsbo Electric belönas med HHK (Hudiksvalls Hydraulikkluster) Innovation Award. Vinnarna bjuds in att besöka HHK för några roliga och inspirerande dagar där de får se det bästa Hudiksvall har att erbjuda av mat, nöjen och teknologi.

Anmäl er här

Kontakta oss via formuläret nedan om ni vill ha mer information eller om ni vill anmäla er till Delsbo Electric 2019.

Skickar formuläret…

Servern påträffade ett fel.

Tack för ditt meddelande!

Om ni sikar på topplacering - tänk på det här:

Testa fordonet i tid.

Praktiska och teoretiska kunskaper är lika viktiga.

Bra planering, kommunikation och samarbete i projektgruppen är avgörande för framgången.

Kontakta oss:

 

Tävlings- och projektledare:

Lars Gustavsson

lars@delsboelectric.se

070 - 229 55 44

 

Teknisk chef:

Prof. Henrik Rödjegård

henrik@delsboelectric.se

070 - 240 46 89

 

Delsbo Electric

c/o Dellenbanans Vänner

Stationsgatan 9

820 60 Delsbo

www.delsboelectric.se

Delsbo Electric

Vi är en internationell tävling där studenter bygger batteridrivna rälsfordon och tävlar i energieffektivitet. Fordon från Delsbo Electric har slagit officiella världsrekord varje år under de fyra senaste åren. Den ideella järnvägsföreningen Dellenbanans Vänner anordnar Delsbo Electric och reglerna är i grunden enkla: Deltagarna skall konstruera och framföra ett bemannat spårgående batteridrivet fordon en sträcka av 3,36 km. Det lag som förbrukar minst energi vinner.

 

Delsbo Electric skapar förutsättningar för en hållbar värld genom att:

 

– Inspirera industri, akademi, studenter och offentliga institutioner att bli klimatsmartare.

 

– Vara en arena som presenterar världens mest energieffektiva farkoster och som presenterar innovationer som öppnar möjligheter för ny utveckling inom området.

 

– Skapa unika möten som leder till nya lösningar och innovationer som bidrar till en hållbar värld.